Stadsbrouwerij

Direct reserveren

De brouwerij is onderdeel van Stadskasteel Oudaen, wat gevestigd is aan de Oudegracht in hartje Utrecht centrum. Het Stadskasteel stamt uit 1276, de tijd waarin Utrecht nog bestond uit houten huisjes met rieten daken.

Brouwerij

Stadsbrouwerij

In het monumentelae pand uit de 13e eeuw bevindt zich een grand café, restaurant, verschillende (klassieke) vergaderzalen en natuurlijk de bierbrouwerij. De brouwerij is gevestigd in de werfkelder van het eeuwenoude pand, wat in vroeger tijden werd bewoond door de steenrijke familie Zoudenbalch. Iets meer dan een eeuw later kwam het stadskasteel, dat een baken was voor iedereen die Utrecht van verre naderede, in handen van de familie van Houdaen. Zo komt het kasteel dan ook aan haar naam.

De brouwerij aan de werf is één van de oudste brouwerijen die Utrecht rijk is, waar iedere dag op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen.

Historie

Stadsbrouwerij

In de middeleeuwen was schoon drinkwater schaars en waren thee, koffie, limonade en wijn alleen voor de rijken weggelegd. Bier, dat door het koken tijdens het brouwproces geen bacteriën bevatte, was voor iedereen. In 1610 waren er 22 brouwerijen in Utrecht, die voor het merendeel aan de Oudegracht lagen. In 1674 waren het er nog maar 14, tot er aan het eind van de 18e eeuw nog slechts 2 brouwerijen overbleven. Toen er in 1986 in de werfkelder van Stadskasteel Oudaen weer een brouwerij gevestigd werd, was het bier na 93 jaar terug aan de Oudegracht!

uKeg: tap uw eigen biertje

Stadsbrouwerij

Gezellig met vrienden, familie of relaties een biertje aan tafel tappen? Dat kan bij Stadskasteel Oudaen, in iedere ruimte. Wij hebben als enige in Europa de uKeg: een uit Canada geïmporteerde mobiele tap. De inhoud van de uKegs is 1 gallon en dat is ongeveer 3.8 liter bier. Dit maakt de uKeg natuurlijk perfect om te delen met een groep! De tap wordt gevuld met één van onze bieren: het Oudaen bier komt rechtstreeks uit onze brouwerij bij u op tafel. Verser kan niet!

Rondleidingen bierbrouwerij

Stadsbrouwerij

Heeft u altijd al willen weten hoe bier gebrouwen en gebotteld wordt? Wilt u alles horen over de geschiedenis van de Oudaen brouwerij in Utrecht, die teruggaat naar de middeleeuwen? Volg dan een rondleiding met onze gepassioneerde brouwer of biersommelier. Leuk als bedrijfsuitje, vriendendag of familieactiviteit! Sluit af met een bierproeverij, er zijn verschillende arrangementen mogelijk.

Meer info

Het brouwproces

Stap 1: het maischen

Het maischen is een trapsgewijze opwarming van het brouwwater samen met het gerstemout, dat van tevoren gemalen is. Dit “beslag” wordt verwarmd van 35°C naar 62°C naar 72°C en tot slot naar 78°C.

Tijdens dit opwarmen wordt al het in de gerstekorrel aanwezige zetmeel omgezet in suiker. De suikeroplossing die ontstaat noemen we “wort”.
Het maischen duurt ongeveer 1 ½ uur

Stap 2: het klaren

Tijdens het klaringsproces worden de wort en de resten van de gerstemout gescheiden. De overgebleven moutresten noemen we bostel. Dit proces vergt enige tijd nodig en duurt ongeveer 2 uur.

Stap 3: het koken van de wort

Na het klaren wordt de heldere wort ongeveer 2 uur gekookt en wordt het brouwsel steriel. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd. Hop zorgt voor een bittere smaak een geeft aroma’s af aan de wort. Er zijn verschillende soorten hop, elk met zijn eigen smaak- en geurkenmerken. Door verschillende soorten hop te gebruiken kan je dus een scala aan smaken creëren (bijvoorbeeld bitter, fruitig of bloemig).

Stap 4: het vergisten

Na het koken wordt het brouwsel terug gekoeld naar 20° C. Tijdens het overpompen van de kookketel naar de gisttank wordt er gist en zuurstof toegevoegd.
De vergisting bestaat uit 2 fases:

  • Tijdens de eerste fase vermenigvuldigt de gist zich en verbruikt daarbij alle zuurstof.
  • Als alle zuurstof verbruikt is zet de gist suikers die tijdens het maischen gevormd zijn om in alcohol en CO2. Daarbij vormt de gist ook aroma’s en smaakstoffen die een belangrijke bijdrage leveren aan de uiteindelijk smaak van het bier. Er zijn twee verschillende type gist:
    • Bovengist: deze gist bij kamer temperatuur en zweeft bovenin de gisttank. Dit type gist wordt gebruikt voor de bieren van Oudaen.
    • Ondergist: deze gist bij lage temperaturen en zweeft onderin de gisttank.

Stap 5: het lageren

Na het gistingsproces laten we het jonge bier gedurende enkele weken rusten en zo op smaak komen. Tijdens dit zogenaamde lageren ontstaan er allerlei smaakstoffen die het bier “vol” maken. Na de lagering is het bier klaar om gedronken te worden.

Stap 6: het filtreren

Sommige bieren worden na het lagerproces gefiltreerd om het bier helder te krijgen. De nog aanwezige gist en andere niet opgeloste stoffen worden eruit gefilterd zodat er een mooi helder bier ontstaat.