Stadsbrouwerij

Direct reserveren

In de werfkelder van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks op ambachtelijke wijze zo’n 80.000 liter bier gebrouwen. De bieren hebben ieder een eigen karakter en worden hieronder aan u voorgesteld:

De bieren van brouwerij Oudaen

Oudaen Pilsener

Oudaen Pilsener, heeft een fruitig, hoppig en fris karakter en valt iets droog op de tong. 5% alcohol.

Oudaen Wit

Is een ongefilterd tarwebier met 5% alcohol en heeft een zachte iets zoetige vol romige smaak en bevat gedroogde en gemalen sinaasappelschil en korianderzaad. Dit maakt het bier goed doordrinkbaar.

Seizoensbieren

Lentebock is een fris, stevig gehopt bockbier dat goudgeel van kleur is en ca. 6,5% alcohol bevat. Met gerst, tarwe en rogge gebrouwen. Kruidige afdronk, subtiel zoetje.
Herfstbock wordt gebrouwen met honing en karamelmout, maar is desondanks geen uitgesproken zoet bier. Het alcoholpercentage bedraagt ca. 6,5%.
Dunkel Weizen Dit bier is gebrouwen met een flinke hoeveelheid tarwemout. Dat vindt je terug in de frisse, kruidige smaak (oa.kruidnagel). De donkere kleur komt uit verschillende gekaramelliseerde moutsoorten. Typerend ook voor deze soort is de lage bitterheid en de aanwezigheid van gist. 6% alc. 63 EBU IBU 15
Stout De hoofdsmaak is moutbitter gebrand, tamelijk zoetig . Geroosterd graan- en moutkarakter is matig tot hoog, De geroosterde smaken van donkere mout gaan samen met die van koffie, chocolade. Lichte hopsmaak

Alc. percentage 6,5 – 8,5 Vol%

Oudaen Dubbel

Wordt gebrouwen met lichte en donker gekaramelliseerde gerstemout en is stevig gehopt met klassieke Duitse hopsoorten.

De Dubbel heeft een fris, moutig aroma In de smaak kan men iets van drop of laurier ervaren. De bittere toets komt wat meer naar voren in de afdronk waarbij een klein beetje zoet zorgt voor balans.

6,9%. Alc.
IBU 24
EBC 113

Dubbel was oorspronkelijk de aanduiding voor een wat sterker en zwaarder bier verkregen met een dubbele/grotere hoeveelheid grondstoffen. De naam sluit aan bij een oude traditie die nog stamt uit de tijd dat de meeste cafébazen niet konden lezen of schrijven. Toen schreven de brouwers op een vat normaal bier een kruis, op een vat zwaarder bier twee kruizen (dubbel) en op het vat van het zwaarste bier drie kruizen (tripel). Quadrupel is dan een nog zwaarder bier van vier kruizen. Tegenwoordig verstaan we er hooggegiste bruine bieren onder, met een (licht)zoete smaak en een alcoholpercentage tussen de 6 en 7%. De smaak is altijd een combinatie van zoet en bitter nuances. De meeste trappistenbrouwerijen hebben een dubbel in het assortiment. In Nederland hebben de dubbels (en ook de tripels) over het algemeen een wat minder geprononceerde kruidensmaak als in België.

Oudaen Tripel

Oudaen Tripel is een zwaar, blond bier van hoge gisting, gebrouwen met gerst en tarwe.
Door het gebruik van meerdere aromatische hopsoorten en koriander heeft dit bier een subtiele kruidige en fruitige afdronk wat wordt versterkt door het hoge alcoholpercentage

Het alcoholpercentage is 8,2 %. Oudaen Tripel bevat nog gist en is daarom net als de Ouwe Daen niet helder.

I.P.A. stevig gehopt

De India Pale Ale, afgekort I.P.A. is een bier van hoge gisting. Er zijn Amerikaanse hopsoorten gebruikt die het bier een aangenaam, uitgesproken bittertje geven naast een fris citrusaroma. Het alcoholpercentage bedraagt ca. 5,5%.

01-12-2016

Stout is een van oorsprong Ierse/Engelse biersoort en betekent stevig/zwaar. Het wordt gebrouwen met zeer donker gebrande mout.

Oudaen Stout is gebrouwen met een deel licht gebrande en een deel zwaar geroosterde gerstemout, Engelse gist en twee Engelse hopsoorten. In de smaak vind je een lichte bitterheid (tussen de Tripel en de IPA in), chocolade en een kleine zoettoets. De kleur is diep donkerbruin en het alcoholpercentage bedraagt 8,8 %.

Voor meer gedetailleerde info over Stoutbier zie onderstaande websites.

Bierwoordenboek Stout (Bier) Wiki