Ontdek

ons brouwproces

Het geheim van de brouwer

Stap 1: Warming-up

Het brouwwater wordt samen met gemalen gerstemout stapsgewijs opgewarmd; in ongeveer anderhalf uur gaat het van 35 C naar 62 C, 72 C en tot slot 78 C. Tijdens het maischen wordt het zetmeel in de gerstekorrels omgezet in suiker. Wort, heet deze suikeroplossing.

Stap 2: Even wachten

De wort en de resten van de gerstemout (bostel) worden van elkaar gescheiden. Klaren wordt dat genoemd. Een tijdrovend proces, want het duurt zo’n twee uur.

Stap 3: Aan de kook

In twee uur wordt de wort tot een steriel brouwsel gekookt. Hop speelt in deze fase een hoofdrol; het geeft aroma’s af aan de wort die de smaak van het bier beïnvloeden. Die kan, afhankelijk van de hopsoort, variëren van bitter tot bloemig.

Stap 4: Coolingdown

De temperatuur van het brouwsel wordt teruggebracht naar 20 C. Tijdens het overpompen van de kookketel naar de gisttank worden er gist en zuurstof toegevoegd. De gist vermenigvuldigt zich en verbruikt daarbij alle zuurstof. Daarna zet de gist de suikers die tijdens het maischen zijn ontstaan om in alcohol en CO2. Ook gist is een belangrijke smaakmaker: tijdens het vergisten worden aroma’s en smaakstoffen afgegeven.

Stap 5: Op de plaats rust

Om goed op smaak te komen, laten we het jonge bier een paar weken rusten (lageren). Die relaxmodus is ergens goed voor: er ontstaan allerlei smaakstoffen die het bier ‘vol’ maken. Daarna is het bier klaar om gedronken te worden.

Stap 6: Opheldering

Sommige bieren worden na het lageren gefiltreerd: door de nog aanwezige gist en andere niet opgeloste stoffen eruit te filteren, ontstaat een mooi helder bier.

Kom kijken

Meer weten over hoe we die smaakvolle Oudaen bieren brouwen? Boek een van onze rondleidingen! Klik hier om de verschillende rondleidingen te bekijken en te boeken.

Ontdek

Meer uit de brouwerij Oudaen

Verbinden

Brouwerij Oudaen social